oorzaak anorexia Anorexia vanuit de Kern behandelen

Alles over de biologische en psychische oorzaken van de hersenaandoening anorexia  

 Praktijk voor Lichaam & Ziel      Kootwijkerbroek (gem. Barneveld)

Gezonde darmen, darmbacteriën, ( darmflora ) voorzien onze hersenen van aminozuren c.q neurotransmitters

Lees eventueel ook het artikel, klik op volgende link:
anorexia darmen
 
De darmen en recent wetenschappelijk onderzoek
Vooruitstrevende wetenschappers hebben sinds kort bewezen dat het belang van een goede darmflora essentieel is voor het behouden van goede gezondheid.Wij hebben ongeveer 100 triljoen bacteriën in ons lichaam. Dat is ca. 10 x meer dan onze cellen! Dat betreft goede en slechtere bacteriën. De ideale verhouding is ca. 85 % goede en 15 % slechte bacteriën. Op het moment dat ongezonde bacteriën overheersen hebben we te maken met gezondheidsproblemen.
 
De darmflora vervult zeer veel functies in onze stofwisseling. Eiwitten worden afgebroken in onder andere aminozuren, deze aminozuren zorgen in de juiste verhoudingen dat het lichaam neurotransmitters aanmaakt zoals serotonine, dopamine, adrenaline en noradrenaline. Deze neurotranmsmitters worden dus in de darmen aangemaakt. Gaat het daar mis, dan kunnen we diverse problemen krijgen met het goed functioneren van onze hersenen!
 
Lees eventueel het volgende artikel, klik op de link:
 
 
 
Onze westerse leefwijze, met relatief veel stress, en met steeds meer bewerkte voeding doet een aanslag op onze darmflora. Lees ook het artikel, klik op onderstaande link;
 
 
Allergie, parasiet en bacterie
Om de conditie van de darmen te bepalen kunnen we een onderzoek naar de gezondheid en samenstelling van de darmflora doen. Bijv. de aanwezigheid van het aantal ontstekingscellen, een vreemde parasiet, een bacterie of een schimmel, en de mogelijkheid van een voedsel allergie. Ook kan zichtbaar worden hoe het eten verteerd wordt, en de mate waarin nutriënten worden opgenomen.
 
Darmproblemen
In het geval van ernstige anorexia, is de darmflora behoorlijk ziek, en kan de darmwand beschadigd zijn. Met een tijdelijk dieet waarbij voedingsstoffen die het herstel van de darmwand in de weg staan tijdelijk vermeden worden, kan de darmwand en de darmflora weer geheel herstellen. De inzichten van de Russische arts en neuroloog dr. Natasha Campbell, gebruiken wij o.a. als basis bij het genezen van de darmen.
 
 
Darm problemen komen heel vaak voor, en veel teveel mensen hebben er bewust of onbewust last van. De meest voorkomende merkbare klachten zijn verstopping, diarree, buikpijn,buikkrampen en een opgeblazen gevoel. Het is heel goed mogelijk, dat de darmen goed lijken te functioneren, en er geen buik of darm problemen merkbaar zijn. Een evenwichtig en gezond voedingspatroon, zorgt voor een gezonde darmflora. Het voedsel wat de gemiddelde Nederlander eet, voornamelijk uit de supermarkt, is geen evenwichtige voeding. Er zijn miljoenen mensen ziek, en vele kampen met vage klachten of hebben regelmatig gezondheids problemen. Met een krachtige gezonde darmflora ben je het best gewapend tegen (chronische) ziekten. In een westerse samenleving vinden we het normaal dat de meeste mensen er rond  hun 60 -70e behoorlijk verouderd uitzien. Dat heeft minder met leeftijd te maken maar meer met levensstijl. De gevolgen van een verkeerde levensstijl en voeding zijn dan dus uiteindelijk zichtbaar. 
 
Oorsprong darmproblemen 
De oorzaak van veel chronische ziekten, hebben hun oorzaak of oorsprong direct of indirect in de darmen. Darmproblemen kunnen te maken hebben met stress, een slechte voedingswijze, anti-biotica- of medicijn gebruik. Symptomen als hoofdpijn, vermoeidheid, verminderde weerstand, depressie, autisme, anorexie en dementie hebben vaak een relatie met darmproblemen. 
 
Het spijsverteringskanaal
In ons spijsverteringskanaal, bevinden zich miljoenen micro-organismen. Tezamen vormen ze een natuurlijke ecosysteem, de darmflora. Een bepaalde levensstijl en voedingsgewoonten, verstoren deze natuurlijke samenstelling, waardoor schadelijke micro-organismen de boventoon gaan voeren. Deze schadelijke micro-organismen veroorzaken vervolgens chronische darmontsteking en beschadiging van de darmwand.
 
 
Verstoorde darmflora of dysbiose
Wanneer de darmflora is verstoord, door teveel bewerkt voedsel, giftige stoffen zoals antibioticum, medicijnen, chemicaliën in water, E- nummers, suiker, industrieel vlees etc., gaan de pathogene of schadelijke micro-organismen de meerderheid vormen in onze darmflora. Deze onbalans van schadelijke bacteriën in de darmen wordt dysbiose genoemd. Deze pathogene bacteriën eten van de darmwand, en veroorzaken "lekkage" in de darmwand (afvalstoffen komen dan in de bloedbaan terecht).
 
De spijsvertering, darmflora en darmwand herstellen
In eerste instantie is het noodzakelijk om voedingsmiddelen tijdelijk te vermijden welke bij een verstoorde darmflora ontstekingen kunnen veroorzaken. De meest voorkomende producten, welke een ontstekingsreactie kunnen veroorzaken, zijn bewerkt voedsel, gluten, sojaproducten, kunstmatige kleur - en smaakstoffen en E-nummer, pinda's,  en gepasteuriseerde zuivel. Deze voedingsmiddelen zul je dus tijdelijk moeten uitsluiten om de darmen tijd te gunnen, om te kunnen genezen. Is je flora, en je darmslijmvlies, (waarvan de genezing afhangt van de kwaliteit van de passerende ontlasting) weer genezen, dan kun je weer de vooraf gemeden voeding toelaten. Uiteraard in balans met een gezondere voedingsstijl.
 
Het genezend dieet 
Lees verder onder, klik op de volgende link; Goede voeding