oorzaak anorexia Anorexia vanuit de Kern behandelen

Alles over de biologische en psychische oorzaken van de hersenaandoening anorexia  

 Praktijk voor Lichaam & Ziel      Kootwijkerbroek (gem. Barneveld)

Botontkalking of Osteoporose

Waarom naast Vitamine D ook Vitamine K2 en Magnesium?

Onderstaande is een Artikel van de website :  https://www.nutrikennis.nl/

De meeste mensen weten hoe belangrijk vitamine D is, niet alleen in de lente en de herfst, maar vooral ook in de wintermaanden. Maar wist u dat bij de inname van deze vitamine ook vitamine K2 en magnesium moeten worden ingenomen? We leggen u hier uit hoe dat zit. Maar eerst vitamine D: waarom is deze vitamine zo belangrijk?

Vitamine D
De vetoplosbare vitamine D is onontbeerlijk voor onze gezondheid. Ze is belangrijk voor de calcium- en fosforopname voor sterke botten en een gezond gebit, een goede spierwerking, celvernieuwing (de aanmaak van cellen en weefsels) en een goede weerstand tegen ziektekiemen.Steeds meer wetenschappers zien vitamine D niet meer als een vitamine, maar meer als een multifunctioneel hormoon, omdat het bijdraagt aan vele processen in het lichaam.

Onder invloed van het ultraviolette zonlicht kan het lichaam vitamine D in de huid aanmaken. Volgens een advies van de Gezondheidsraad uit 2012 is hiervoor een kwartier tot half uur blootstelling aan een hoog staande zon (tussen 11.00 en 15.00 uur) met hoofd en handen ontbloot bij alledaagse activiteiten. Wanneer een groter deel van het lichaam wordt blootgesteld, volstaat kortere tijd.

Zonnebadend in de felle zomerzon volstaan enkele minuten. Dit geldt echter niet voor het hele jaar. Van november tot maart bevat het zonlicht in Nederland onvoldoende ultraviolette straling met de juiste golflengte voor een vitamine D-productie van enige betekenis. Bovendien is bewolkt weer een factor die de aanmaak van vitamine D beperkt. Leeftijd, huidskleur, gebruik van antizonnebrandmiddelen en zonmijdend gedrag spelen ook een rol. Ouderen, mensen met een donkere huidskleur (vanwege een lagere gevoeligheid voor ultraviolette straling), mensen die teveel binnenshuis blijven of steevast crèmes tegen zonnebrand gebruiken, lopen een verhoogd risico op een vitamine D-tekort.

De Gezondheidsraad schreef dat vitamine D van nature in een beperkt aantal voedingsmiddelen, zoals vette vis, lever, vlees, eieren en melkproducten voorkomt. En omdat een gezonde voeding onvoldoende vitamine D bevat, zelfs als deze met vitamine D verrijkt is, zijn mensen in veel gevallen (en zeker boven de 70 jaar) voor een toereikende hoeveelheid vitamine D aangewezen op supplementen.

Het belang van vitamine D blijkt uit onderzoeksbevindingen van de laatste decennia. Uit een groot aantal epidemiologische en laboratoriumstudies is duidelijk geworden dat er een verband bestaat tussen een tekort aan vitamine D en een groot aantal onafhankelijke ziekten, waaronder verschillende soorten kanker, botbreuken en -ziekten, auto-immuunziekten, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.9,[x] Ook valpartijen bij ouderen zijn dikwijls een gevolg van een gebrek aan deze vitamine.

Maar als u vitamine D gebruikt, waarom hebt u daarnaast ook vitamine K en magnesium nodig?

De rol van vitamine K
Veel mensen weten niet dat de vitaminen D en K samenwerken. Vitamine K werd in 1929 ontdekt door Henrik Dam. Deze Deense onderzoeker zag dat deze vitamine de bloedstolling (Deens: Koagulation) verbeterde. Aan die ontdekking dankt de vitamine zijn letter. Naarmate er meer onderzoek werd gedaan, kwam aan het licht dat vitamine K bij meer lichaamsfuncties betrokken is. Zo speelt vitamine K een rol bij de opbouw en het behoud van sterke botten en tanden. Er is echter nog een andere belangrijke reden om bij vitamine D ook vitamine K in te nemen. Terwijl vitamine D ervoor zorgt dat calcium wordt opgenomen uit de voeding, zorgt vitamine K ervoor dat calcium gebonden wordt op die plaatsen waar het niet hoort en het zich daar niet afzet, zoals de slagaderwand, het gewrichtskraakbeen en andere zachte weefsels in het lichaam. Daardoor blijven deze soepel en elastisch en wordt aderverkalking voorkomen
Omdat er aanwijzingen zijn dat de inname van vitamine K in Nederland onvoldoende is voor een optimale werking, is een aanvullende inname van vitamine K belangrijk.

Waarom magnesium voor sterke botten?
Vitamine D en calcium werken nauw samen. Zoals eerder aangegeven zorgt vitamine D onder meer voor calciumopname, dat wil zeggen dat calcium uit de voeding in de botten terecht komt. Daardoor zorgt vitamine D voor sterke botten. De interactie van magnesium met vitamine D en calcium, vooral wanneer magnesium in onvoldoende mate aanwezig is, is minder bekend. Magnesium is essentieel voor beide. Het element speelt een rol bij de aanmaak, het transport en de activering van vitamine D. Juist omdat magnesium vitamine D in zijn actieve vorm omzet, kan het helpen bij de calciumopname.Zonder voldoende magnesium wordt calcium slecht in bloed en botten opgenomen. Bovendien kan calcium zich ophopen in de weke delen en een vorm van artritis (gewrichtsontsteking) veroorzaken. Meer calcium innemen voor de botten is niet de oplossing; het versterkt het probleem alleen maar. Daarnaast is extra calcium helemaal niet nodig. Over het algemeen krijgen Nederlanders in de leeftijd van 7 tot en met 69 jaar meer dan voldoende calcium binnen, zo blijkt uit voedselpeilingen.8

Zowel een te hoge calciuminname als een te lage magnesiuminname kunnen ziekten in de hand werken. Magnesium in de juiste dosering kan het probleem van calciumtekort oplossen. Een voldoende magnesiumgehalte in het lichaam is van essentieel belang voor de absorptie en de stofwisseling van niet alleen vitamine D maar ook calcium.
Kwaliteit
Voor een goede werking is het van essentieel belang, en dat geldt zeker voor magnesium dat meestal slecht wordt opgenomen, om voor een hoogwaardig supplement te kiezen dat het lichaam makkelijk kan absorberen. Liposomale producten waarbij het mineraal of de vitamine in minuscule vetachtige bolletjes zit verpakt, zorgen bij een goede darmfunctie  voor een uitstekende opname.

 

Meer over botontkaking Dr. Berg:

Osteoporose is geen calciumtekort – remedies voor osteoporose – Dr.Berg

KLIK OP DEZE LINK VOOR DE VIDEO : Osteoporosis is Not a Calcium Deficiency – Remedies for Osteoporosis – Dr.Berg

In deze video gaan we het hebben over osteoporose. Het eerste dat u moet weten, is dat osteoporose geen calciumtekort is.

 

Of lees de beschrijving van Dr. Berg:

Veel mensen met osteoporose nemen hun toevlucht tot het drinken van veel melk en nemen calciumsupplementen. Maar hierdoor zal de aandoening niet verdwijnen.Uit gegevens blijkt dat calciumsupplementen niet helpen bij osteoporose. Het verhoogt zelfs uw risico op hartaanvallen en beroertes.

500 mg calcium per dag verhoogt het risico op een hartaanval met 30% en op een beroerte met 20%.

Regelmatig calcium en vitamine D gebruiken vermindert het risico op osteoporotische fracturen niet, maar verhoogt wel het risico op nierstenen. Calcium is strak gereguleerd. Te veel calcium, ijzer of koper kunnen allemaal ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Je bent veel milder met mineralen zoals magnesium en kalium, omdat je lichaam het teveel gewoon kwijt raakt. 30% van de mensen in de VS heeft verkalking in hun bloedvaten. Ik denk dat dit deels komt door zoveel calciumsuppletie.

Een verkalkingstest van de kransslagader geeft u een goed idee van de hoeveelheid verkalking in uw bloedvaten.

Melk-alkalisyndroom is een aandoening waarbij iemand te veel calcium binnenkrijgt. Deze aandoening leidt tot nierfalen, psychose, duizeligheid, verwardheid, slechte eetlust en de dood. Dit kan te wijten zijn aan het drinken van te veel melk of het nemen van te veel maagzuurremmers.

Het is het beste om uw calcium op natuurlijke wijze uit voedsel te halen en calciumcarbonaat te vermijden.

Osteoporose is een ernstig verlies van botmassa en dichtheid. Bot is gemaakt van eiwitten, mineralen en calcium - niet alleen calcium. Osteopenie is een mindere versie van osteoporose. Osteomalacie is wanneer de botten zacht worden - ook bekend als rachitis bij kinderen. Deze zijn allemaal het gevolg van een vitamine D-tekort. Stress, cortisol, malabsorptie, laag oestrogeen en steroïden dragen allemaal bij aan osteoporose. Vitamine D verhoogt de calciumopname met 20X. Zonder vitamine D zou je 20x het calcium moeten nemen om genoeg te absorberen voor gezonde botten. Vitamine K2 is ook van vitaal belang. Het helpt calcium in je botten te houden en niet in je bloedvaten.

Zorg voor voldoende zonlicht en eet gezond om je botten te ondersteunen. Regelmatige lichaamsbeweging is ook belangrijk om osteoporose te voorkomen.

Dr. Eric Berg DC :

Dr. Eric Berg, is een chiropractor die gespecialiseerd is in gezonde ketose en intermitterend vasten. Hij is de auteur van het bestverkochte boek The Healthy Keto Plan en is de directeur van Dr. Berg Nutritionals. Hij praktiseert niet meer, maar richt zich op gezondheidsvoorlichting via sociale media.