oorzaak anorexia Anorexia vanuit de Kern behandelen

Alles over de biologische en psychische oorzaken van de hersenaandoening anorexia  

 Praktijk voor Lichaam & Ziel      Amersfoort

Hormoonbalans, depressie en oestrogeen

Stress en voeding
Er zijn verschillende factoren van invloed op je hormonen balans, voornamelijk stress en voeding.
 
Cortisol
Wie veel stress ervaart, maakt veel van het stresshormoon cortisol aan. Cortisol zorgt voor de afbraak van spierweefsel en wordt gemaakt door onze bijnieren. Dit zijn twee orgaantjes die op onze nieren liggen. Na vele jaren van stress kunnen onze bijnieren uitgeput raken en te weinig cortisol produceren. Ook dit is schadelijk, je lichaam heeft juist cortisol nodig om stress te kunnen verwerken.
 
Oestrogeen
Zeker in geval van anorexia is er sprake van een verstoorde darmflora. De darmflora vervult zeer veel functies in onze stofwisseling. Lees ook het artikel, klik op deze link; Gezonde darmen, darmbacteriën, dus darmflora, voorzien onze hersenen van aminozuren en neurotransmitters
 
Bij jongere vrouwen wordt in de fase waarin hun seksualiteit zich ontwikkeld oestrogeen aangemaakt. Een verhoogde hoeveelheid oestrogeen remt de de omzetting van het aminozuur tryptofaan. Een tekort aan tryptofaan leidt vervolgens weer tot tekorten in een van de neurotransmitters serotonine waardoor bijvoorbeeld depressie kan ontstaan. Voldoende aanwezigheid van L - tryptofaan zorgt ook voor voldoende vitamine B 3 .
Bekijk ook de onderstaande video: 'The Real Causes of Depression'
 
Dit kunnen we oplossen door aanvullingen in de vorm van  L-tryptofaan of 5-HTP, in de juiste combinatie met andere supplementen toe te dienen. Om deze vicieuze cirkel bij anorexia te doorbreken dienen we zorgvuldig makkelijk opneembare eiwitten en aminozuren toe, wat leidt tot een sneller herstel van de balans, waardoor ook depressies en angsten afnemen. Stress factoren en een uit balans geraakt voedingspatroon zijn mogelijk de oorzaak van deze ontregeling.