oorzaak anorexia Anorexia vanuit de Kern behandelen

Alles over de biologische en psychische oorzaken van de hersenaandoening anorexia  

 Praktijk voor Lichaam & Ziel      Kootwijkerbroek (gem. Barneveld)

Gezonde voeding

Er zijn heel wat misverstanden over wat nu werkelijk goede voeding is. Vanuit de levens middelen of voedingsmiddelen industrie worden campagnes gevoerd welke gezondheidsbevorderend lijken, maar uiteindelijk een negatief effect hebben op onze gezondheid. De grootste misverstanden zijn ontstaan op het gebied van vetten, light producten, pasteurizeren, bewerken van voedsel , diverse toevoegingen zoals cholesterol verlagers, vitaminen en andere hulpstoffen en E- middelen.
 
Teveel Koolhydraten werken tekorten in de hand! Vitamine B1
 
WAARSCHUWING: ALLE INFO OP DEZE WEBSITE, EN ONDERSTAANDE INFO,  IS NIET BEDOELD OM ZONDER ZOGVULDIGE DIAGNOSE EN BEGELEIDING TOE TE DIENEN. BEPAALDE AANWEZIGE SCHIMMELS EN PARASIETEN KUNNEN GEVOED WORDEN DOOR TEVEEL GESUPPLEMENTEERDE B VITAMINES. DIT WILLEN WE UITERAARD VOORKOMEN.
 
(DEZE INFORMATIE IS BEDOELD OM DE LICHAMELIJKE OORZAKEN VAN ANGSTEN TE BEGRIJPEN, OM KENNIS TE MAKEN MET ALTERNATIEVEN VOOR BEPAALDE MEDICIJNEN, WELKE SLECHTS DE SYMPTOMEN ONDERDRUKKEN EN DE ONDERLIGGENDE OORZAAK NIET GENEZEN.)  
 
Onze westerse voedingswijze heeft zich de afgelopen 100 jaar veel meer richting suikers en koolhydraten ontwikkeld. Dit heeft veel impact voor onze algemene gezondheid en welbevinden, zonder dat we dit duidelijk door hebben gehad, vanwege het langzame opbouwende proces.... ieder jaar wat meer suikers....... wat meer chronische zieken.
 
Koolhydraten zijn voedingsmiddelen welke in ons lichaam omgezet worden in suikers; vooral de meer "kale " koolhydraten zoals frisdranken, koek en gebak, wit brood, witte rijst, pasta, en overige producten op basis van zetmeel, kunnen we beter beperken. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat teveel koolhydraten inname leidt tot vitamine B1 tekorten.
 
En voor de anorexia patient telt dit dubbel zo zwaar omdat deze lijdt aan angsten en stress welk ook een vitamine B1 en magnesium tekort veroorzaakt. Dit tekort veroorzaakt dus ook problemen voor de hersenen. Door een magnesium tekort kunnen de hersenen niet goed ontgiften, en we willen juist deze hersenschade welke o.a. waan-ideeën veroorzaakt helpen herstellen. (Ongiften is juist een voorwaarde, voorafgaand aan herstel, wat te vaak over het hoofd wordt gezien.) De amygdala vertoont bij patienten met stress en PTTS ook een tekort aan vitamine B1. Zie mijn andere artikel: Emotie angst en PTSS
 
Brandend maagzuur?  Bij "reflux" staat het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag vaker open, waardoor de zure maaginhoud terugkomt. Deze oorzaak staat hier ook in verband met een vitamine B1 tekort. Voldoende vitamine B1 is dus uitermate belangrijk.
 
Hoe kunnen we deze tekorten het beste oplossen?
 

In een ander artikel van mij, zie onder dit artikel, kunt u lezen hoe magnesium tekorten ten gevolge van stress kunt aanpakken. Vitamine B1 is een in water oplosbare vitamine. Daardoor zal deze de hersenen moeilijk of niet kunnen bereiken. Daarvoor hebben we een vetoplosbare variant nodig, namelijk Benfotiamine (of Allithiamine). Benfotiamine, een variant van vitamine B1, wordt veel beter, dus ook in vetweefsel geabsorbeerd dan in water oplosbare B1 thiaminezouten. B1 is :

  • De brandstof voor de mitochondrieën en zorgt dus voor voldoende energie in het lichaam. (Uiteenlopende klachten, zoals vermoeidheid en/of een slechte en ondiepe ademhaling kunnen hier dus allemaal aan gerelateerd zijn.)
  • Draagt bij tot de normale werking van het hart en heeft een gunstige invloed op het hart.
  • Draagt bij aan geestelijke veerkracht en een heldere geest.
  • Is goed voor de leerprestaties.
  • Is goed voor het concentratievermogen en het geheugen.
  • Ondersteunt de normale werking van het zenuwstelstel en speelt een belangrijke rol in het functioneren (en beschermen van oxidatieve stress) van zenuwen.

 

Mogelijk spelen vitamine B6 en B12 ook een belangrijke rol, om te onderzoeken! Meer informatie over Benfotiamine , zie deze video: Vitamin B1 (Thiamine Deficiency) and High Carb Diets - Dr.Berg

WAARSCHUWING: ALLE INFO OP DEZE WEBSITE, EN ONDERSTAANDE INFO,  IS NIET BEDOELD OM ZONDER ZOGVULDIGE DIAGNOSE EN BEGELEIDING TOE TE DIENEN. BEPAALDE AANWEZIGE SCHIMMELS EN PARASIETEN KUNNEN GEVOED WORDEN DOOR TEVEEL GESUPPLEMENTEERDE B VITAMINES. DIT WILLEN WE UITERAARD VOORKOMEN.

 (DEZE INFORMATIE IS BEDOELD OM DE LICHAMELIJKE OORZAKEN VAN ANGSTEN TE BEGRIJPEN, OM KENNIS TE MAKEN MET ALTERNATIEVEN VOOR BEPAALDE MEDICIJNEN, WELKE SLECHTS DE SYMPTOMEN ONDERDRUKKEN EN DE ONDERLIGGENDE OORZAAK NIET GENEZEN.)
 

Aanvulling met magnesium is dus ook belangrijk, zie mijn artikel: Ontgiften

 

 De cholesterol leugen
Verzadigde (dierlijke) vetten en cholesterol zijn goed voor onze gezondheid met name onze hersenen en darmen, maar ook voor hart en bloedvaten. Plantaardige vetten, veranderen van structuur door ze te verhitten, waardoor ze tot schadelijke vetten transformeren, welke ons lichaam  niet kan verteren. Deze vetten maar ook kunstmatig samengestelde vetten hebben een schadelijke invloed op onze gezondheid en onze aderen. Als de kwaliteit van onze aderen achteruitgaat, en deze poreus dreigt te worden, zal het lichaam dit proberen te herstellen door cholesterol aan te maken, en de ader als het ware van binnenuit te beschermen, beplakken.
 
Lees bijvoorbeeld het verhaal van de ex hartchirurg Dr. Dwight Lundell. Hij heeft zoals hij het zelf verwoord; ' in duizenden en nog eens duizenden slagaders gegegluurd '. Klik op de naam van één van zijn boeken, op onderstaande link:
 
 
Kinderen en eten
Juist opgroeiende  kinderen hebben voldoende voedingsstoffen nodig in  de vorm van eiwitten en vetten. Onze hersen- en darmcellen bestaan voor minstens 30% uit cholesterol. Darmen en hersenen zijn ook energetisch sterk met elkaar verbonden. De aanwezigheid van voldoende vetten in ons lichaam is eveneens noodzakelijk voor het in stand houden van een goede hormonale balans.
 
Anorexia
In geval van anorexia is is het belangrijk om tekorten in voedingsstoffen en nutriënten dagelijks aan te vullen, in de vorm van makkelijk opneembare ( bijv. gefermenteerde) en te verteren voedingsstoffen rijk aan mineralen, aminozuren, enzymen en vitaminen e.d.
 
Het genezend dieet 
Lees ook het artikel op deze site van de Weston Price Foundation. Klik op de link: Lage bloeddruk   Met een diepgaande uitleg wat het positieve effect van gezonde voeding op onze hormonenhuishouding is en voedingsadviezen bij lage bloeddruk.
 
Een anti- ontstekings dieet, (zie ook info onderaan dit artikel) bevat voldoende gefermenteerd voedsel, gedeeltelijk rauwe voeding, en Kefir (of Amasai) van 100% gras gevoerde koeien. Gefermenteerde vloeibare voeding zoals zuurkoolsap, appelazijn, cocos, miso, kefir, kombucha en soortgelijke voedingsmiddelen kunnen de gehele dag door gebruikt worden. ( Bij alles geldt wel langzaam opbouwen, en houdt zeker bij een verstoorde darmflora zorgvuldig het GAPS dieet stapenplan aan, zie link: GAPS Het Stappenplan )  Deze voedingsmiddelen zijn erg rijk aan enzymen, probiotica, en de belangrijkste aminozuren, welke de goede darmflora ondersteunt, om de schadelijke darmbacteriën te vernietigen. Citroen is een goede anti-oxidant wat ook bijdraagt aan het genezen van de ontstekingen in de darm. Bovendien zijn citroenen rijk aan kalium en vitamine C. Een goed moment is 's morgens direct bij het opstaan een glas citroensap met schoon, liefst lauw water te drinken. Bij constipatie helpen groenten zoals witlof, asperges, artisjokken, uien, knoflook en prei de darmperistaltiek herstellen, ook helpen zij het dramslijmvlies herstellen waardoor de harde ontlasting gemakkelijker de darmen verlaat.  Download onderstaande Mp3 waarin Prof. Dr. Claassen uitleg geeft over alternatieven bij het gebruik van laxeermiddelen " Eric- Claassen Laxeermiddelen "
 
Goede vetten, anti-oxidanten, eiwitten of proteïnen
Het is belangrijk om zo min mogelijk suikerproducten te gebruiken. In plaatst daarvan kun je eten; mineraal rijke groenten, fruit met een lage glycemische index ( waardoor het glucose gehalte in het bloed niet te snel stijgt) en gezonde vetten zoals, avocado, roomboter (van gras gevoerde koeien) cocos vet, extra virgin olijfolie, en gekiemde noten en zaden. Vlees van biologische en gras gevoerd vee, zoals rundvlees, lamsvlees, pluimvee en eieren en in het wild gevangen vis, bieden naast mineralen essentiële vetzuren en andere componenten, die de hormonale functie verbeteren en ontstekingen verminderen. Mineraalrijk zacht vlees zo waterig mogelijk gegeten ( soep) helpt de mineralenhuishouding weer op te bouwen. Kippensoep getrokken van biologisch kippen-vlees en beenderen, is rijk aan gelatine wat helpt de darmwand (en onlangs in 2017 bekend direct de hersenen) te genezen. Op deze wijze, in soepvorm bereid, wordt het voedsel beter opgenomen, en dit helpt ook de kans op eventuele verstopping tegen te gaan.
 
 
Ontstekingsreacties helpen om hun werk af te maken
Producten welke helpen ontstekingen te verminderen, zijn kokos, bessen en en niet gedenatureerde (verhit waardoor voedingswaarde verloren gaat) wei eiwit uit gras gevoerde koeien. Dit eiwit bevat veel L-glutamine, en glutathion, welke beiden nodig zijn om de darmen weer op te bouwen en ontstekingen terug te dringen.
Anti- ontstekings- kruiden zoals kurkuma, koriander, gember, knoflook, kaneel, rozemarijn, oregano kunnen zoveel mogelijk worden gebruikt. Deze  genoemde kruiden helpen ook uitstekend met ontgiften, en waar geen gisftoffen of afvalstoffen meer zijn hoeft het lichaam ook geen ontstekingsreactie meer in te zetten om deze te elimineren. Dat is primair het doel van iedere ontsteking!